Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Advent Bécsben

2009.12.02

Bécs híres látnivalói

SCHÖNBRUNNI KASTÉLY

A schönbrunni kastély csodálatos barokk stílusú császári rezidencia Bécs Hietzing nevű kerületében. A kastély 1441 helyiségből áll, ebből 45 látogatható. A belső tér rokokó stílusú, a falfelületek többnyire fehérek és 14 karátos aranylemezekkel díszítettek, a termekben cseh kristálycsillárok és cserépkályhák találhatók. A Schönbrunni-kastély és a kastélypark Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága: magát a kastélyt évente másfélmilló látogató keresi fel, a parkot további 5,2 milliónyian tekintik meg.

HOFBURG

1918-ig a Hofburg a Habsburg császárok hatalmas birodalmának központja volt. A Habsburgok az egykoron „császári fórumnak“ szánt építményeket 800 év alatt csodálatos épületegyüttessé alakították. Nem ritka, hogy a látogató úgy érzi, mintha egy gigantikus kirakósjáték részese lenne, hiszen alig találunk két egyforma stílusú palotaszárnyat. Vegyük szemügyre az épületeket, hiszen visszatükrözik a kor divatját és gondolkodásmódját, illetőleg építtetőjük személyiségét és ízlésvilágát is.

CSÁSZÁRI REZIDENCIÁK, SISI MÚZEUM, EZÜSTKINCSTÁR

Az osztrák uralkodók évszázados lakosztályai között sétálva igazán császárnak érezhetjük magunkat. Láthatjuk Ferenc József spártai egyszerűséggel berendezett hálóját, Sisi fürdő- és tornaszobáját, illetve azt a konferenciatermet is, ahol birodalmak és népek sorsáról döntöttek. A Sisi Múzeumban Erzsébet királyné személyes tárgyai mellett, gyönyörű ruhái és a festményekről elhíresült gyémántékszerei is helyet kaptak. A múzeum harmadik része, az Ezüstkincstár a Habsburg-család ezüst-, porcelán- és kristályneműit mutatja be.

PARLAMENT

A bécsi kiskörúton, azaz a Ringen, található Parlament épülete több mint százéves fennállása alatt különféle parlamenti testületeknek adott otthont. Kezdetben a Birodalmi Tanács székelt itt, amely az Osztrák-Magyar Monarchia osztrák birodalmi részének parlamentje volt. Az épület e parlament részére készült 1874 és 1884 között, Theophil Hansen építész tervei szerint. Hansen célja az volt, hogy az épület építészeti kialakítása az ókori Görögországra, a „demokrácia bölcsőjére” emlékeztessen.

BÉCSI OPERAHÁZ

A Bécsi Állami Operaház a világ egyik legjelentősebb operaháza, ahol a legmagasabb színvonalú előadásokat élvezheti a közönség. A neves színpadon naponta változik a műsor: több mint 60 opera és balett a 2008/2009-es évad 285 napján – ezzel az előadásszámmal nemzetközi szinten első helyen áll a bécsi operaház. Az épületet magát 1863 és 1869 között emelték az akkoriban kiépülő Ringen. Az egykori császári és királyi udvari operaszínház tervezői August Sicard von Sicardsburg és Eduard van der Nüll voltak.A kulisszák mögé is betekinthetnek az érdeklődők az operaház pompás épületében szervezett vezetéseken.
dnak, színes kerámia-oszlopok díszelegnek és százféle ablak néz ferdén a kikövezett utcákra.

HUNDERTWASSER HÁZ

A tarka homlokzatú, kacskaringós díszítésekkel megrakott különleges épület Friedensreich Hundertwasser talán legismertebb alkotásainak egyike. Albumok lapjairól vagy személyes benyomások révén mindannyiunkra mély hatást gyakorolnak a modern osztrák építészet ezen egyedi, minden mástól jól megkülönböztethető alkotásai. Több mint 20 éves már a kirándulásunk során megtekintésre szánt Hundertwasser épület, amelyen fák nonek, tornyocskák magasodnak, színes kerámia-oszlopok díszelegnek és százféle ablak néz ferdén a kikövezett utcákra.

SPANYOL LOVASISKOLA

A bécsi Spanyol Lovasiskola egyedülálló a világon, hiszen itt több mint 400 éve őrzik és ápolják a lovaglás magasiskolájának művészetét. A lipicai lovak utolérhetetlen gálabemutatóinak helyszíne a világ legszebb lovaglócsarnoka, amely Joseph Emanuel Fischer von Erlach barokk építőmester impozáns munkája. Azért emelték egykoron, hogy a nemesi ifjaknak legyen hol lovaglóleckét venniük. Az esti előadáson kívül a reggeli edzések is nyilvánosak, azonban jól tesszük, ha a Josefplatzon található pénztárban legalább egy-két nappal az előadás előtt megvásároljuk a jegyünket, mert az érdeklődés óriási. Szinte mindennap, naponta több alkalommal indul angol és német nyelven idegenvezetéssel egybekötött látogatás, mely során bemutatják végigjárhatjuk a téli és a nyári gyakorlótermeket illetve az istállókat is.

STEPHANSDOM

A Stephansdom nemcsak Ausztria legszebb gótikus építménye, hanem egyike a világ legszebb gótikus templomainak is. Annak ellenére, hogy e helyen már körülbelül 800 éve állt egy román templom, IV. Rudolf 1359-ben alakíttatta át a ma is látható gótikus épületté. A Bécs legfőbb jelképének számító gótikus déli toronyból kitűnő kilátás nyílik a városra. Ennek bizonyítéka, hogy a bécsiek által csak "Steffl"-nek nevezett Stephansturm-ból irányította Starhemberg gróf a török ostrom elleni védelmet. A toronyszobából nem csak a belvárosra nyílik gyönyörű kilátás, hanem közelről megcsodálhatjuk a dóm színes mázas cserépből kirakott tetejét, valamint a homlokzat aprólékos munkával faragott díszeit.

PARNDORF

Parndorf tulajdonképpen egy hatalmas nagy bevásárló központ, ám nem a hagyományos értelemben. Nem egy több emeletes monstrum, hanem egymás mellé épült aranyos kis házikók, végig árkádos megoldással. Széles ruhanemü választéka és bő árukínálata miatt sokan szeretik. Karácsony előtti bevásárláskor sokan látogatnak el ide.

SHOPPING CITY SÜD

A Shopping City Süd 1976-os megnyitásakor Európa egyik legnagyobb bevásárlóközpontja volt. 173 ezer m2-es területén 330 üzlet található. 1988. október 24.-én bővítették. A magyarok körében régóta a legnépszerűbb, és legismertebb bécsi bevásárlóközpontnak számít.

Kincstár

Nem akármilyen kincseket láthatunk a Svájci udvarból nyíló Kincstárban. A Német-római (kb. 962) korona mellett, az osztrák császárok fejdíszét (1602), illetve a többi koronaékszert is itt állítják ki. Magyar vonatkozású műtárgy a griffes-indás művészet csodás darabja, a fejedelmi szabja (Atilla-kard).

Peterskirche (Szent Péter templom)

A grandiózus zöld kupola Bécs egyik jellegzetességévé tette a templomot. Ásatások tanúbizonysága szerint már a 4. század második felében állt itt az első szenthely, egy késő római templomépület. A császár a 18. század legelejénHildebrandt építőmestert bízta meg a templom nagyszabású átalakítási munkálataival, ami ekkor nyerte el jelenlegi barokk formáját. A főkapu tetején ólomból öntött allegorikus alakokat látunk Szent Péter aranyozott jelképeivel: vasmacskával (hiszen a halászok védőszentje), kulcsokkal (mivel a mennyország kapusa), pápai koronával (mert rá építtetett az egyház) stb. A templombelsőt a félkör, a kör és az ovális formák határozzák meg. Amint belépünk, szembetűnik a gazdagság, és a barokkra oly jellemző túldíszítettség. A Kincstár 17. és 19. századi ötvösmunkákat őriz, míg az Altemplomban egy román kori templom maradványait (egy kőoroszlán vízköpő és néhány sírkő) láthatjuk.

Mozart-ház

Bár Mozart mintegy tucat helyen lakott míg Bécsben élt, a Domgasse 5. szám alatt álló lakóépület maradt fent egyedül. Az első emeleten levő lakás négy nagy szobából, két kisebb helységből és egy konyhából állt. A neves zeneszerző 1784 és 1787 között élt itt és olyan jelentős darabokat komponált, mint világhírű operája, a Figaro házassága. Az itt töltött három év volt Mozart számára a legsikeresebb időszak, hiszen széles körben ünnepelték mint zeneszerző, illusztris barátok vették körül és számtalan koncertfelkérésnek tett eleget. Ma 1000 négyzetméteren és 6 szinten terül el a művész 250. évfordulójára megnyitott múzeum, ahol részletesen és átfogóan mutatják be a géniusz életét, munkásságát és kora felfogását.

Múzeum-negyed

Megőrizni a régit, megismerni az újat és egyszerre élvezni a kettőt – valahogy így fogalmazhatnánk meg a MuseumsQuartier (MQ) mottóját. A Hofburgtól néhány méternyire elterülő negyedben jól megfér egymás mellett a barokk és a posztmodern stílus. Itt, a világ egyik legnagyobb kulturális centrumában megtalálunk mindent, amihez a művelődéshez és kikapcsolódáshoz egy városi embernek szüksége lehet: modern gyűjteményt, időszaki kiállítást, kortárs színházi előadást és hangulatosan berendezett kávézókat, bárokat. Ha Schiele képeire vagyunk kíváncsiak vagy csak be akarunk ülni egy étterembe, hogy átfussuk újonnan vásárolt könyvünket, válasszuk a Múzeum negyedet!

Práter

Kihagyhatatlan nevezetesség a bécsi Práter, a külföldiek csodaligete. Nevét a latin pratum (mező) szóról kapta, holott a mintegy 1214 hektáros területet erdőség, bozótos ligetek jellemezték. A 16. század közepén II. Miksa császár tulajdonába került, aki vadászterületként használta a birtokot. Először II. József idején, 1766-ban nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt, ekkor ragadt rá máig ismert neve, a Volksprater (Néppráter). Mária Terézia és Sisi kedvelt tartózkodási helyévé vált, majd később a bécsi munkásság szórakoztatócentruma jött itt létre.

Forrás: www.adventbecsben.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.